Vuoden nuorisopsykiatrinen teko – palkinto

Tiedote
Julkaisuvapaa 13.4.2023

Suomen nuorisopsykiatrinen yhdistys (SNPY) on valinnut Vuoden nuorisopsykiatrinen teko – palkinnon saajaksi Tampereen yliopiston nuorisopsykiatrian professori Riittakerttu Kaltialan. Palkinto on jaettu vuodesta 2014 alkaen.

Palkinto julkistettiin SNPY:n koulutuspäivillä Helsingissä 13.4.2023. Palkintoon kuuluu kunniakirja ja 1000 euroa rahaa.

Riittakerttu Kaltiala on tuonut aktiivisesti eri medioissa esille nuoruusiän kehitystä ja siihen kuuluvia ilmiöitä. Kaltiala on korostanut nuorten tarvitsevan kasvurauhaa kehitystehtäviensä saavuttamiseen. ”Tarvitaan vakautta ja aikaa muodostaa identiteettiä”.

Kaltiala on pohtinut: ”Jos aina vain suurempi osa nuorista ei selviä arjesta ilman erityisiä tukitoimia, tulee mieleen, onko arki viritetty väärin? Onko nuorille esimerkiksi sälytetty vastuuta sellaisista asioista, joihin heidän itsesäätelykykynsä ja tunnehallintansa ei kehitystason vuoksi riitä, vaikka fyysiset tai kognitiivisen kyvyt voisivat riittääkin?”

Kaltialan työ on ollut pitkäjänteistä. Hänellä on erityinen taito puhua kansantajuisesti nuorisopsykiatrisista teemoista.