Suomen nuorisopsykiatrisen yhdistyksen säännöt
Hyväksytty yhdistyksen perustavassa kokouksessa 3.11.1977. Korjaukset ja muutokset hyväksytty vuosikokouksessa 6.4.2017 ja yhdistyskokouksessa 15.5.2017.
1 §
Yhdistyksen nimi on Suomen nuorisopsykiatrinen yhdistys ry, Finlands ungdomspsykiatriska förening r.f. ja kotipaikka Helsingin kaupunki.
2 §
Yhdistyksen tarkoitus on edistää nuorisopsykiatrista tutkimusta, koulutusta ja hoitoa sekä edistää eri tieteenalojen ja nuorisopsykiatrian välistä vuorovaikutusta.
3 §
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää kokouksia, esitelmätilaisuuksia, koulutustilaisuuksia, tukee ja harjoittaa julkaisutoimintaa sekä tekee esityksiä ja antaa alaansa liittyviä asiantuntijalausuntoja.
4 §
Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä Suomessa laillistettu lääkäri, psykologi, sairaanhoitaja tai muu yhdistyksen toimialalla työskentelevä henkilö. Jäseneksi pääsyä varten vaaditaan jäseneksi pyrkivän anomus.
Kannattajajäseneksi yhdistykseen voi liittyä yksityinen henkilö ja rekisteröity yhdistys sekä muu oikeustoimikelpoinen yhteisö tai säätiö.
Ulkomaiseksi jäsenekseen samoin kuin koti- ja ulkomaiseksi kunniajäsenekseen yhdistys voi kutsua hallituksen esityksestä yhdistyksen toimialalla erityisen ansioituneen henkilön. Ulkomaalaisten jäsenten lukumäärä ei kuitenkaan saa olla enempää kuin kolmasosa yhdistyksen koko jäsenluvusta.
Varsinaiseksi jäseneksi ja kannattajajäseneksi hyväksymisestä päättää hallitus. Ulkomaisen jäsenen ja koti- tai ulkomaisen kunniajäsenen kutsumisesta päättää yhdistyksen kokous.
5 §
Varsinaiset jäsenet maksavat vuotuisen jäsenmaksun, jonka suuruudesta yhdistyksen vuosikokous vuosittain päättää. Hallituksen päätöksellä jäsen voidaan sairauden tai muun sellaisen syyn perusteella vapauttaa jäsenmaksusta määräajaksi tai kokonaan. Jäsen suorittaa eläkkeelle siirtymiseen saakka vuotuista jäsenmaksua. Ulkomaiset jäsenet ja koti- ja ulkomaiset kunniajäsenet eivät maksa jäsenmaksua. Kannattajajäseniltä perittävän vuotuisen tai kertakaikkisen kannattajajäsenmaksun suuruudesta päättää yhdistyksen vuosikokous. Maksu voi olla erisuuruinen yksityiselle henkilölle, yhdistykselle, muulle yhteisölle ja säätiölle.
6 §
Jäsen, joka haluaa erota yhdistyksestä ilmoittaa tästä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai suullisesti yhdistyksen kokouksen pöytäkirjaan. Yhdistyksen jäsen voidaan erottaa yhdistyksestä, jos hän on jättänyt täyttämättä ne velvoitteet, joihin hän on yhdistykseen liittyessään sitoutunut. Jäsenen erottamisesta päättää yhdistyksen kokous.
7 §
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, joka valitaan yhdistyksen vuosikokouksessa. Hallitukseen kuuluu vuodeksi kerrallaan valittava puheenjohtaja ja viidestä seitsemään kahdeksi vuodeksi kerrallaan valittavaa jäsentä. Lisäksi on mahdollisuus valita yksi tai kaksi varajäsentä. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan, sihteerin ja varainhoitajan. Hallituksen jäsenistä on vuosittain puolet tai lähinnä puolet erovuoroisia.
8 §
Yhdistyksen kokous voi muodostaa toimikuntia, joiden toimintaohjeet yhdistyksen kokous vahvistaa.
9 §
Hallituksen tehtävänä on toteuttaa yhdistyksen kokouksen päätökset ja hoitaa yhdistyksen asioita. Hallitus on toiminnastaan vastuussa yhdistyksen kokoukselle.
10 §
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta tai kahden hallituksen jäsenen sitä heiltä vaatiessa. Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja sekä kaksi jäsentä on läsnä. Hallituksen kokouksissa asiat ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan, ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa arpa.
11 §
Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja yhdessä tai jompikumpi yhdessä sihteerin kanssa. Varainhoitoa koskevissa asioissa on toisena allekirjoittajana oltava varainhoitaja.
12 §
Hallituksen puheenjohtaja johtaa puhetta vuosikokousta lukuun ottamatta yhdistyksen ja sen hallituksen kokouksissa. Sihteeri pitää pöytäkirjaa yhdistyksen ja sen hallituksen kokouksissa, laatii vuosikertomuksen yhdistyksen toiminnasta, hoitaa arkistoa, jäsenmaksumatrikkelia ja yhdistyksen asioita hallituksen antamien ohjeiden mukaan muiden hallituksen jäsenten kanssa. Varainhoitaja hoitaa yhdistyksen taloutta yhdessä ulkopuolisen tilitoimiston kanssa. Sihteerin tai varainhoitajan ollessa estyneitä hallitus valitsee heille varamiehet. Tarpeen vaatiessa yhdistys voi asettaa muitakin toimihenkilöitä.
13 §
Yhdistys kokoontuu hallituksen kutsusta niin usein kuin hallitus näkee tarpeelliseksi tai kun vähintään 1/10 yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä kirjallisesti hallitukselta vaatii erityisesti ilmoitettua asiaa varten.
14 §
Yhdistyksen tilivuosi on kalenterivuosi. Hallituksen on jätettävä tilit tilintarkastajille helmikuun loppuun mennessä. Tilintarkastajien on palautettava tilit lausuntoineen hallitukselle viimeistään 2 viikkoa ennen vuosikokousta. Yhdistyksen vuosikokous pidetään huhtikuun loppuun mennessä. Kutsu yhdistyksen kokoukseen on lähetettävä kirjallisena jäsenille kaksi viikkoa ennen kokousta. Yhdistyksen kokouksissa äänestettäessä ratkaisee yksinkertainen äänten enemmistö paitsi säännöissä erikseen mainituissa tapauksissa.
15 §
Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
- Valitaan kokouksen puheenjohtaja ja kaksi vuosikokouksen pöytäkirjan tarkastajaa.
- Todetaan, onko kokous laillisesti kokoon kutsuttu ja päätösvaltainen.
- Esitetään yhdistyksen vuosikertomus ja varainhoitajan vuosiselostus ja tilintarkastajien lausunto tilivuodelta.
- Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä johtokunnalle sekä varainhoitajalle.
- Määrätään jäsenmaksun ja kannattajajäsenmaksujen suuruus ja mahdollisten toimihenkilöiden palkkion suuruus kuluvalle vuodelle.
- Valitaan hallituksen puheenjohtaja, hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle ja muut tarvittavat toimihenkilöt ja toimikunnat.
- Valitaan yksi tilintarkastaja ja hänen varamiehensä.
- Käsitellään muut mahdolliset asiat, joista on kokouskutsussa mainittu.
Henkilövaalit suoritetaan umpilipuin, jos joku läsnä oleva yhdistyksen jäsen sitä vaatii.
Äänioikeutettuja yhdistyksen kokouksessa ovat yhdistyksen varsinaiset jäsenet ja kotimaiset kunniajäsenet. Kannattajajäsenillä ja ulkomaisilla kunniajäsenillä on läsnäolo-oikeus ja puheoikeus, mutta ei äänioikeutta.
16 §
Yhdistys on oikeutettu ottamaan vastaan lahjoituksia, avustuksia ja jälkisäädöksiä toimintansa tukemiseen.
17 §
Muutoksia näihin sääntöihin saadaan tehdä, jos sitä koskeva ehdotus kahdessa yhdistyksen perättäisessä, vähintään 14 päivän välein kokoontuneessa kokouksessa saa ainakin 3/4 annetuista äänistä. Sama koskee yhdistyksen purkamista.
18 §
Yhdistyksen purkautuessa sen varat käytetään yhdistyksen tarkoitusta palvelevan toiminnan hyväksi purkautumisesta päättäneen kokouksen päätöksen mukaan.